Škola a diabetes: konečně důležitý posun

Společné sdělení k zajištění zdravotní podpory ve školách a školských zařízeních.

Dobrá zpráva: Po několika letech úporných jednání se podařilo se zástupci MŠMT a MZ dohodnout na textu Společného sdělení k zajištění zdravotní podpory ve školách a školských zařízeních. Tento dokument by měl dětem s diabetem lépe zajistit standardní péči a bezpečnost v průběhu vyučování, a současně zvýšit jistotu pracovníků škol a ochránit je před nerealistickými požadavky některých rodičů. Text nahrazuje předchozí ne zcela šťastně formulované Stanovisko uvedených ministerstev z roku 2021. 

Dokument obsahuje tři části: 

  1. obecné sdělení týkající se všech dětí s chronickým onemocněním ve školách (strana 1-3) - zde zejména upozorňuji na větu "Ředitel školy by měl v mezích svých pravomocí vynaložit součinnost při hledání optimálního řešení pro dané dítě, přiměřené věku a diagnóze tak, aby se mohlo plně účastnit školní docházky a v maximální možné míře i mimoškolních aktivit organizovaných školou.
  2. Příloha Zajištění zdravotní podpory dětí s diabetem ve školách a školských zařízeních - důležitý text pro pracovníky školy (strana 4-5)
  3. Vzorový Plán zdravotní podpory dítěte s diabetem 1. typu ve škole (strana 6-7) - ten může být použit v případě potřeby, vyplňují rodiče v spolupráci se školou.

Velké poděkování: ke schválení Společného sdělení významně pomohla paní Klára Laurenčíková, zmocněnkyně Vlády ČR pro lidská práva, pan senátor Lumír Kantor a paní Lucie Obrovská z Úřadu veřejného ochránce práv. Bez jejich pomoci a bez vstřícnosti dotčených ministerstev by nebylo možné jednání ukončit. Děkujeme též ostatním členům pracovní skupiny za výdrž a pomoc při nelehkých jednáních. 

Slovo závěrem: Přestože se nejedná o právně vynutitelný dokument, ale o pouhý návod správné praxe, jde o maximum dosažitelného v rámci českého právního řádu. Systémovým přístupem by byla změna školského zákona, což se snad v následujících letech též podaří.  

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.